První omyl ve výživě

Ještě, než začneme s vysvětlováním… Při psaní tohoto tématu, jsme si vzpomněly, jak jsme kdysi řešily, proč, když je třeba olivový olej tolik zdravý, si ho máme dávat jen pár kapiček do salátu apod.? Jakmile si ho dal člověk i přes tuhle pochybnost více, nevycházely pak nikomu kalorické tabulky, gramy a procenta makroživin, prostě nic. A člověk zůstal u doporučovaných pár kapiček.
No, ještě že už jsou tyhle časy za námi a máme všichni možnost jíst tak, jak to příroda zamýšlela. Schválně, našli jste se teď někdo v tomhle popisku? Nebo pamatujete, jak bylo ze všech stran doporučováno nejíst vaječné žloutky? O tom ale až ve třetím omylu ve výživě. ? Teď zpět k omezování tuků ve stravě.

 

Kdyby jeho omezování ve stravě bylo prospěšné, měli bychom teď být všichni zdraví a štíhlí. Ale jak to, že nejsme? I přes to, že se donedávna tuk hodně omezoval, zdraví populace se ani o píď nezlepšilo. Naopak, nemocnost se neustále prohlubuje.

Je tedy opravdu tuk ve stravě hrozbou?

Není. Tedy alespoň ne ten přirozeně se vyskytující, který nalezneme v mase, v rybách, ve vajíčku, v poctivých mléčných výrobcích a sýrech, dále v oříšcích, v semínkách a ve výrobcích z nich. U všech zmíněných potravin je zároveň velice důležité dbát na jejich kvalitu. Není maso jako maso, vejce jako vejce. Ale o tom už jsme psaly mnohokrát.

Bezesporu však souhlasíme s tím, že tuk obsažený ve vysoce průmyslově zpracovaných výrobcích, je dobré ze stravy vyřadit. Jsou to všechny ztužené tuky a rostlinné rafinované oleje a výrobky z nich. Když k nim přiřadíte i tuk z nekvalitního:

Masa

Ryb

Vajec

a doslazovaných mléčných výrobků,

jejich vyřazením pro své zdraví uděláte maximum.

Nechali jsme se natolik strhnout protitukovým šílenstvím, až jsme si vůbec nevšimli, že přestáváme mít kontrolu nad konzumací potravin, které s dobrým jídlem nemají nic moc společného a jsou plné těch nejlevnějších sacharidů a nekvalitních tuků. A co hůř, většina těchto výrobků obsahuje kombinaci obojího. Takové hranolky nebo párek v rohlíku a vše kolem fast foodu, snídaňové cereálie, sladkosti a odtučněné výrobky? To je přesný příklad toho, co bychom jíst neměli. Nekvalitní sacharidy s rafinovanými tuky dohromady.

A co je tedy hrozbou ve stravě, když to nejsou tuky? Jsou to sacharidy?

Ani tady neodpovíme „ano“. Sacharidy také nejsou hrozbou pro naše zdraví. Máme na mysli sacharidy z přírodních základních surovin jako je rýže, vločky, jáhly, pohanka, kamut, quinoa, ovoce a mnohé další. U většiny z nás prospěje, když sacharidy budeme lehce omezovat a nebudou tvořit základ jídelníčku, to ano. Vyřazovat je však ze své stravy není to nejdůležitější ani stěžejní. Význam to má pouze u lidí s civilizačním a jiným chronickým onemocněním.

Sacharidy z nekvalitních výrobků z bílé mouky, navíc třeba v kombinaci s přidaným cukrem, však hrozbou jsou. Tyhle sacharidy, doporučujeme ze své pravidelné stravy, pokud možno, vyřadit.

A existuje tedy vůbec nějaká hrozba?

Ano! Je to nadměrná konzumace vysoce průmyslově zpracovaných potravin a jídel z nich a konzumace produktů z velkovýroby. A to jak živočišné, tak i rostlinné. A neměli bychom opomenout ani soft drinky a všechny slazené nápoje.

Řešením tedy není omezovat tuk, sacharidy, živočišné produkty, omezovat množství jídla, hladovět apod. Řešením je začíst jíst plnohodnotnou stravu, která obsahuje spoustu živin ze základních surovin v té nejlepší možné kvalitě. Tak jednoduché to je.

Pokud by vás tato problematika zajímala více, doporučujeme nahlédnout do naší knihy, kde se tomu věnujeme podrobně v několika kapitolkách.

Koupit si ji můžete zde.