Proč nedoporučujeme některé potraviny ze zdravé výživy 2.

Druhá potravina s vykřičníkem:  Instantní kaše

Moc vás chválíme, že při výběru kaší, dbáte na to, že je pohanková, čiroková, jáhlová apod., není slazená a neobsahuje další aditiva. Ale přemýšleli jste někdy nad tím, čím vším si ta vybraná surovina musela projít, aby se z ní stal produkt, který stačí jen zalít horkou nebo vařící vodou?
Odpověď už všichni známe. Extrudací. Daná surovina byla opět vystavena velkým teplotám, při kterých se značná část cenných živin zničila a navýšilo se tak množství glukózy, kterou je dobré ve stravě eliminovat. Jak z pohledu zdraví, tak i hubnutí.
Kdybychom měly srovnat náročnost přípravy kaše z pohanky a pohankové instantní kaše versus benefity kaše z původní obiloviny a instantní kaše, budeme je všichni už jen vařit.

A teď to nejdůležitější sdělení:
Pokud se neúspěšně snažíte zhubnout, máte problémy s trávením, s žaludkem, se střevy, s alergiemi apod., je velice důležité, v jaké podobě potravinu budete přijímat a kolik živin těsně před konzumací obsahuje.
Ulehčování jídel, zrychlování přípravy a šizení výrobků ze strany výrobce vás dovedlo přesně k tomu problému, který právě řešíte. Stačí koupit potravinu v původní podobě, správně ji připravit a sníst. 
Věřte, že například alergie na lepek, zvýšená propustnost střev a jiné alergie nevznikly konzumací celozrnných potravin, přirozeného množství lepku apod. Vznikly tím, že primárně konzumujete potraviny o živiny ochuzené nebo špatně předpřipravené či vyrobené.
Tak jednoduché to je. Nebo, proč si myslíte, že se tyhle problémy začaly markantně objevovat až teď v posledních 30-50 letech a stále se prohlubují? Je to proto, že lidé přestali jíst jídlo, skutečné jídlo, které obsahuje živiny a nahradili ho výrobky potravinářského průmyslu, které potravinu o živiny ochuzuje a automaticky ji tak obohacuje o nepotřebnou energii. Naše tělo potřebuje přesný opak – málo energie a hodně živin. Nedělejme to, prosím, opačně.