Čtvrtá potravina s vykřičníkem: Sója a sójové produkty
Víte, jak se pěstuje sója? Kromě toho, že je geneticky modifikována, pěstuje se za použití velkého množství agrochemikálií. Všechny tyto látky se dostávají dovnitř do rostliny a tu my poté jíme. Jsme na konci potravního řetězce, takže vše, co se dostane do rostliny (nebo zvířete) během jejího růstu se automaticky dostane i do nás.
Pokud vynecháme tento fakt a měli bychom možnost bio sóji i zde jsou další mínusy:
- Sója pro svůj obsah tzv. goitrogenů zhoršuje funkci štítné žlázy. Pokud trpíte její poruchou, máte nadváhu, zkusila bych veškeré výrobky ze sóji vyřadit.
- Sója obsahuje spousty antinutričních látek a fytátů, kvůli kterým se hůře využívají živiny a tráví bílkoviny. Pokud trpíte nadváhou a jinou civilizační poruchou, sója může problém jen zhoršovat.
- Zpravidla jíme produkty ze sóji, které jsou vysoce průmyslově upravené, tudíž nemají moc velkou výživovou hodnotu.
- A může mít i negativní vliv na hormonální činnost pohlavních hormonů a s tím spojené komplikace.
Pokud jste milovníci sóji, doporučujeme určitě tempeh, který vzniká její fermentací. Díky fermentaci se antinutriční látky a fytáty rozloží. Poté může být sója bezproblémovou potravinou.
A proč na sóju narážíme téměř ve všech produktech?
- Dokud bude poptávka z naší strany, průmysl tuto surovinu neopustí.
- Sójový protein je levný a trvanlivý – ideální surovina pro potravinářský průmysl. Nikoli pro naše zdraví!
A co říct na závěr?
Opět narážíme na velice podstatnou věc a tou je výroba nebo proces přípravy dané suroviny nebo jídla.
- Pokud se potraviny před jejich konzumací mají namáčet, tak to dělejme.
- Pokud se nedoporučují jíst syrové, tak si je tepelně upravujme.
- Pokud jsou prokazatelně zdraví škodlivé, tak je jednoduše nejezme.